Sursă foto: rmg.co.uk
Unul dintre cele mai mari naufragii in istoria omenirii ocupa mintile multora,chiar si 100 de ani mai tarziu. Nava ultra-moderna dotata cu cele mai bune facilitate in acea vreme, purtand mandrul nume de Titanic-cum a putut fi scufundat doar de un simplu iceberg?
Se pare ca au existat si alti factori care au condus la producerea dezastrului. Iata cativa dintre ei.
- Un incediu se aprindea in camera de combustil a Titanicului.
Jurnalistul britanic Senan Molony a investigat istoria Titanicului timp de 30 de ani si a examinat fotografiile facute inainte de calatoria navei. El presupune ca motivul epavei ar fi fost un focar de incendiu in rezervorul combustibilului.
Incendiul a inceput chiar inainte de plecarea navei, iar echipajul facea incercari inutile sa-l mai tina cateva saptamani. Jurnalistul a aflat ca proprietarii vasului stiau de problema si au incercat sa ascunda aceasta informatie de pasageri, intorcand captuseala de cealalta parte a tarmului in Southampton, facand astfel semnele de funingine invizibile.
Camera navei s-a incalzit pana la 1000 grade C, iar cand Titanicul a lovit iceberg, otelul a cedat, deschizandu-se un decalaj urias. Expertii confirma faptul ca otelul devine fragil si pierde pana la 75% din duritatea sa in astfel de caldura.
- Binoclurile erau incuiate si cheia era lasata la tarm
Chiar inainte de plecare, managerii White Star Line au decis sa-l inlocuiasca pe primul coechipier cu Henry Wilde, care a avut experienta cu navele de pasageri. Cu toate acestea, David Blair, primul coechipier, a uitat sa-i dea cheile din cutia de binoclu.
Bineinteles, Titanicul avea propriile supravegheri, dar fara binoclu, trebuiau sa depinda numai de ochii lor. Astfel, ei au observant icebergul cand era deja prea tarziu. Ca binoclul a fost blocat s-a aflat abia 95 de ani mai tarziu, cand cheia a fost pusa la licitatie. Există mai multi factori care au contribuit la înfăptuirea tragediei:
- Nu era luna pe cer sa lumineze icebergul, astfel s-ar fi observat putin mai devreme. In plus, stelele straluceau atat de tare incat era dificil sa se observe diferenta dintre cer si mare- linia orizontului era mai mare decat parea, cee ce facea tot mai greu observarea pericolului, ca sa nu mai mentionam ca nu aveau binocluri.
- In ciuda avertismentelor de la alte nave, Titanicul nu a incetinit in zona cu ghetari in deriva (regulile de siguranta din acea perioada nu preciza asta). In cazul in care vasul ar fi mers mai incet, ar fi fost capabil sa manevreze si sa evite obstacolul dezastruos.
- Agentul de supraveghere a puntii a emis un ordin “Hard-a-starboard”, dar era deja prea putin timp. De asemenea, expertii au concluzionat ca, inainte de a striga ca nava sa schimbe cursul, ofiterul a asteptat 30 de secunde, ceea ce ar putut salva vasul. Titanicul probabil ar fi lovit icebergul dar totusi doar compartimentul din fata ar fi fost grav avariat, si doar cu un compartiment plin cu apa, nava ar fi ramas pe linia de plutire.