Sa negociezi un pret, un bun, sansele tale sau orice legat de o situatie implica abilitati la care poate ca nu te-ai gandit. Ei bine in fiecare caz in parte trebuie sa tii cont de faptul ca iti doresti sa ai sansele de castig de partea ta insa ai putea ajunge mai degraba la un compromis sau la o situatie de echilibru.

Iata ce implica arta negocierii, asa cum ne explica expertii:

  • Empatia este de folos. Negociatorii pun pret pe implicarea emotionala, ceea ce va genera un val de dubii din partea celui cu care negociaza, de unde si sansele ca pretul sa fie scazut din astfel de considerente. Obtin ceea ce isi doresc, chiar daca unii considera ca nu este tocmai cea mai ortodoxa metoda.
  • Onestitatea este si ea parte dintr-o astfel de ecuatie. Pentru a fi un bun negociator tine cont de faptul ca trebuie sa ii faci pe cei din jur sa aiba incredere in tine, sa ii faci sa se simta bine si cu deplina incredere ca ceea ce faci este bine.
  • Rabdare si perseverenta. Chiar daca nu te caracterizeaza, ar trebui sa ai in vedere aceste aspecte in numele unor beneficii pe termen lung. Fie ca este vorba de a alege perioada potrivita pentru o tranzactie sau de a lasa omul sa se mai gandeasca, rabdarea nu trebuie sa iti lipseasca.
  • Tactica si pregatire. Cand incepi o serie de negocieri trebuie deja sa ai in vedere care sunt interesele tale precum si ale celuilalt. Suntem mai mult obisnuiti sa actionam dupa un impuls de ordin emotional, de unde si sansele ca cealalta parte din negociere sa aiba succes in a ne convinge de o anume decizie. Abordarea din acest punct de vedere nu functioneaza de fiecare data, asa ca un bun negociator trebuie sa stie cand si cat sa dozeze aceasta forma de implicare.

 

Desigur ca nu in cele din urma avem nevoie si de persuasiune. Pune-te in locul celui cu care negociezi: cum ai reactiona la o anume oferta?

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *