Recent, oamenii de stiinta au descoperit cea mai luminoasa explozie de stea din Univers si, potrivit calculelor lor, aceasta este de 570 miliarde de ori mai luminoasa decat Soarele din Sistemul nostru Solar, si de 20 de ori mai stralucitoare decat toate cele 100 de miliarde de stele din Galaxia Calea Lactee, puse la un loc. Imensa putere de lumina provine de la o stea supernova care a explodat intr-o galaxie indepartata- la aproximativ 3.8 miliarde de ani lumina de Pamant. Energia eliberata a fost de 200 de ori mai puternica decat media oricarei explozii supernove.
ASASSN-15lh
Atat de multa energie a fost emisa de aceasta supernova, cunoscuta sub numele de ASASSN-15lh, ca oamenii de stiinta au fost total intrigati cu privire la ce anume ar putea fi responsabil de realizarea acestei explozii. Astfel, acestia banuiesc ca explozia ar fi putut fi cauzata de o stea neutron, numita magnetar, care reprezinta restul sau un miez masiv al unei alte stele care a explodat.
O alta teorie sustine ca explozia- prima data detectata de catre telescoapele din Chile in iunie 2015- ar fi fost declansata de catre o serie de alte stele masive, care ar putea fi mult mai mari decat cele mai mari stele pe care astronomii si le-au imaginat pana in prezent.
„Cel mai sincer raspuns este ca, pana la acest moment, inca nu stim ce ar fi putut determina explozia ASASSN-15lh. Exista posibiltatea sa discutam dintr-o alta perspectiva tot ceea ce inseamna supernovele superluminoase”- a declarat profesorul Subo Dong de la Institutul Kavli pentru Astronomie si Astrofizica, de la Universitatea din Beijing. „ASASSN-15lh este cea mai puternica supernova descoperita vreodata in istoria omenirii. Mecanismul de explozie dar si sursa sa raman inca un mister pentru noi, deoarece toate teoriile pe care le stiam pana in prezent au intalnit o serie de modificari, care nu pot explica canitatea masiva de energie radiata”- mai adauga profesorul.