baterie

Bateriile ar putea fi considerate eroii revolutiei tehnologice. Au oferit dispozitivelor portabilitate si durata mai lunga de utilizare. Bateriile bazate pe Nichel-Cadmiu erau alegerea preferata pentru majoritatea dispozitivelor, insa au fost inlocuite cu bateriile mai avansate Li-ion. Mult mai eficiente fata de bateriile conventionale, le-au inlocuit treptat, insa acum trendul si evolutia a dus la aparitia variantei Li-polimer. Sa vedem cateva avantaje si dezavantaje ale bateriilro Li-ion.

Avantaje

  • Densitate mare de energie. Aceasta inseamna ca au o capacitate mai mare, fara ca dimensiunile sa fie exagerate. Din acest motiv aceste tipuri de baterii au devenit foarte utile in industria mobila.
  • Intretinere scazuta. Singura intretinere, spre deosebire de alte tipuri de baterii, este nevoia de incarcare egala a celulelor bateriei, insa de obicei acest lucru nu necesita interventie umana – printr-un sistem eficient de incarcare acest lucru se realizeaza automat.
  • Incarcare rapida – bateriile Li-ion necesita mult mai putin timp pentru incarcare fata de variantele clasice pe Nichel-Cadmiu.
  • Longevitate – caracteristica ce le face perfecte pentru majoritatea dispozitivelor mobile este faptul ca durata de utilizare este extinsa. Pot fi reincarcate de un numar semnificativ de ori mai mare fara a le fi afectata capacitatea.

 

Dezavantaje

  • Productia bateriilor pe Li-ion este mai costisitoare fata de cea a bateriilor clasice cu aproximativ 40%.
  • Protectie pentru circuite. Viata bateriilor pe Li-ion poate fi afectat serioasa cand sunt supraincarcate constant. Exista de asemenea riscul ca bateriile sa explodeze. Astfel exista un circuit de protectie pentru a asigura ca tensiunea si amperajul sunt tinute in limite de siguranta. Acest circuit aditional adauga un cost in plus la pretul total al bateriei.

 

Aceste cateva avantaje si dezavantaje ale bateriilor Li-ion arata modul lor de folosire si utilitatea in domeniul tehnologiei mobile. Desi sunt pe piata de ceva vreme, trendul actual si evolutia tehnologica a dus la aparitia bateriilor Li-polimer – mult mai eficiente si care nu mai necesita formatarea repetata a bateriei inainte de utilizare.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *