Ginseng este o planta perena cu radacina carnoasa, folosita in scopuri medicinale. Se crede ca originile sale se gasesc in muntii din Manciuria, China, aceasta planta fiind folosita de peste 5000 de ani. In China straveche era denumita „Ren Shen”, in traducere „radacina umana” – cu referire la forma sa asemanatoare cu structura corpului omenesc.
Desi practicantii medicinei alternative pretind ca ceaiul de ginseng poate vindeca multe afectiuni, nu exista dovezi concrete care sa demonstreze eficienta acestei plante. Cu toate acestea exista sustinatori in continuare, care spun ca are multe beneficii, printre care enumeram urmatoarele:
– ginsengul ajuta la stimularea productiei de anticorpi si proteine, luptand cu gripa si raceala
– regleaza nivelul de zahar din sange in cazul diabeticilor
– imbunatateste puterea de concentrare
– imbunatateste calitatea somnului si starea generala a persoanei
– lupta cu oboseala si lipsa de energie, avand potentialul de a creste nivelul energetic chiar si la pacientii bolnavi de cancer
– ajuta in curele de slabire, intrucat se crede ca reduce pofta de mancare
– ajuta la digestie, reduce stresul si anxietatea
– ajuta sistemul imunitar, imbunatateste rezistenta organismului si functioneaza si ca afrodisiac
– unele studii arata ca ar putea ajuta si in probleme precum disfunctii erectile
– usureaza disconfortul asociat menstruatiei
– reduce nivelul de colesterol
Intrucat nu exista dovezi stiintifice care sa sprijine toate beneficiile pentru sanatate ale ginsengului, se recomanda a consulta un medic sau un specialist in nutritie si sanatate inainte de a-l introduce in regim, ca si tratament. Se pare ca nu exista efecte secundare, daca este luat conform dozajului recomandat. Aceste efecte secundare isi fac simtita prezenta in momentul in care se face abuz; poate avea reactii adverse cu anumite medicamente precum antidepresive, diuretice, medicamente pentru reglarea tensiunii si a nivelului de zahar din sange.
Relaxant si calmant, ceaiul de ginseng ajuta la ameliorarea afectiunilor cauzate de lipsa de odihna. Inca o data subliniem faptul ca nu trebuie luat in exces, intrucat poate avea efecte negative asupra sanatatii, ca orice exces de altfel.