In urma unui studiu realizat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Sussex, se pare ca s-a descoperit ca unele expresii faciale ale cailor sunt surpinzator de similare cu cele ale oamenilor si ale cimpanzeilor. Cercetatorii in stiinta mamiferelor au descoperit ca, asemeni oamenilor, caii isi folosesc muschii fetei care stau la baza unor caracteristici faciale diferite- inclusiv narile lor, buzele si ochii- pentru a-si modifica expresia faciala in functie de varietatea situatiilor sociale in care sunt expusi.

Rezultatele studiului sugereaza o evolutie paralela la specii diferite asupra modului in care fata este folosita pentru comunicare. Studiul se bazeaza pe cercetari anterioare care au demonstrat ca expresiile faciale de pe chipul cailor reprezinta o metoda importanta de comunicare pentru aceste animale, prin dezvoltarea unui sistem de codificare obiectiv care reuseste sa identifice diferite expresii faciale indivuduale, bazate pe miscarile musculare ale fetei.

Miscarile faciale ale cailor

 

Astfel, oamenii de stiinta au reusit sa identifice 17 miscari faciale discrete in cazul cailor. Asadar, situatia se compara cu cele 27 de miscari in cazul oamenilor, 13 la cimpanzei si 16 la caini. Co-autorul studiului, Jennifer Wathan, sustine ca ”caii sunt, predominant, animale vizuale, care au o vedere mai buna comparativ cu cea a pisicilor sau a cainilor, insa expresiile lor faciale nu au intrat in interesul stiintific, deoarece cercetatorii si-au indreptat mai mult atentia asupra miscarilor complexe a cainilor, de exemplu.”

”In ciuda diferentelor de structura a fetei dintre cai si oameni, noi am fost capabili sa identificam unele expresii similare in ceea ce priveste miscarile buzelor si a ochilor. Ceea ce vom analiza in continuare tine mai mult de legatura acestor expresii cu starile emotionale.”

Astfel de informatii vor fi extrem de utile pentru doctorii veterinari dar si pentru cei care ingrijesc animalele si sunt ingrijorati fata de bunastarea acestora. Caii si oamenii au expresii faciale foarte asemanatoare, ceea ce ar putea fi un indiciu referitor existenta unor elemente comune in evolutia acestor specii.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *