Sunt unele lucruri pe care le spunem pentru a-i convinge pe altii despre ideile noastre. Se poate intampla in viata de zi cu zi, la munca, in momentul in care studentul incearca sa convinga profesorul sa ii mareasca nota etc. Aceste idei sunt foarte bine formulate si adesea actioneaza intr-o maniera irationala asupra subiectului tinta. Astfel de metode sunt folosite si in publicitate.
Manipularea prin reclame foloseste multe tehnici de convingere pe care trebuie sa le evitam daca nu vrem sa cadem in capcana de a cumpara produse sau servicii de care nu avem neaparata nevoie.
Una din cele mai simple tehnici de manipulare prin reclame este distorsiunea temporala. Uneori cea mai buna metoda de a influenta o persoana este a te comporta ca si cum ceea ce vrei sa obtii de la ea s-a intamplat deja. Astfel se face referire la decizia pe care trebuie sa o ia o persoana ca si cum acea decizie ar fi deja luata.
Se stie ca oamenii simt nevoia sa recompenseze favorurile ce le-au fost acordate. Un favor naste sentimente de recunostinta, astfel subiectul simte nevoia de a se elibera psihologic de aceasta povara. Astfel unii oameni sunt dispusi sa returneze favoarea cu o alta, uneori chiar mai mare decat cea de care au beneficiat. Aceasta trasatura trece peste toate diferentele culturale sau rasiale, indiferent de natura favorului. Principiul este foarte simplu de folosit. Oferiti ceva cuiva si apoi asteptati doar sa fiti recompensati, sau puteti da chiar o sugestie privind recompensa.
O alta metoda eficienta bazata pe favoruri consta in cererea unui favor mult mai mare decat cel oferit. Desigur va fi refuzat, insa va fi mult mai usoara acceptarea unui favor mai mic, la care era si gandul initial, dar care acum pare mult mai plauzibil si usor de indeplinit.
Desi dau impresia de tehnici care ar putea fi folosite de adolescenti asupra parintilor pentru a obtine diverse lucruri, ideea e ca sunt folosite intens de mass media si in intreaga industrie a publicitatii, fara ca oamenii sa realizeze tot timpul, si astfel ajung sa fie pacaliti. Asadar, atentie!