Din ce in ce mai des se aud povesti despre stigmatizare si stigmatizati. Ei bine, in primul rand ar trebui sa intelegem ce semnifica acest cuvant pentru a fi in stare sa il abordam. Un stigmat este o persoana care prezinta aceleasi semne, rani si senzatii pe care le-a trait si Iisus Hristos in ziua Rastignirii. Acest termen a aparut prima data in epistola Sfantului Apostol Pavel catre Galateni, 6:17 : „De acum incolo nimeni sa nu ma mai necajeasca, deoarece port semnele Mantuitorului pe trupul meu”. Stigma este un termen ce provine din limba greaca si este utilizat in descrierea procesului de insemnare a animalelor si a sclavilor.

Cel mai adesea, cazurile de stigmatizati sunt intalnite in Biserica Catolica, fiind mai frecvente in randul femeilor decat a barbatilor. Astfel, biserica sustine ca aceste semne sunt sfinte, deoarece medicii nu reusesc sa le vindece. Un alt motiv pentru care se crede ca semnele stigmatilor sunt sfinte consta in faptul ca ranile emana un parfum placut de flori, care este cunoscut si ca „Parfumul Sfinteniei”.

Cum se manifesta?

Stigmatizatii sunt descrisi de rani in dreptul locurilor unde a fost ranit si Iisus, astfel ca acestea apar in dreptul picioarelor, la incheieturilor mainilor, pe coaste si pe frunte. De asemenea, mai exista si alte tipuri de rani care sunt descrise ca fiind semne ale stigmatizarii, si anume urme de bici pe spate sau lacrimi sub forma de sange.

Primul caz de stigmatizare documentat istoric s-a petrecut in secolul XIII si l-a afectat pe Stephen Langton din Canterbury, Anglia, in anul 1222. Au existat mai multe cazuri de-a lungul istoriei, cele mai celebre fiind descrise de povestile preotului Francisc Forgione, Therese Neuman si Gerard Critch.

Daca Biserica Catolica sustine ca acestea sunt semne sfinte, atribuindu-i individului suferind sfintenie, stiinta contrazice aceasta afirmatie si sustine ca stigmatii isi au originea in isterie si in tulburari de personalitate.

De admin

Un comentariu la „Ce este stigmatizarea?”
  1. Nu prea cred in asa ceva. tind sa cred mai degraba ultima varianta decat orice altceva. Singurul care a avut rani la maini si la picioare si cu un scop a fost Iisus Hristos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *