Un fandom reprezintă un fenomen de subcultură creată de fani. Acest fenomen se poate referi aproape la toate lucrurile care există în lumea fictivă: de la personalități la seriale și cărți. Scopul unui fandom este de a aduce împreună fani a unei culturi. Prin intermediul lor  oamenii pot să găsească informații relevante despre un anumit subiect legat de conținutul respectiv. Iar dacă nu au nevoie de informații ei pot să interacționeze cu oamenii din același fandom prin intermediul forumurilor. De obicei, fandom-urile sunt de două tipuri: online și fizice. 

Fandom-ul online este reprezentat de o pagină web unde poți intra și accesa informații generale despre anumite subiecte sau obiecte dintr-o anumită cultură cum ar fi informații generale despre un personaj dintr-un serial. Concomitent, fanii pot accesa forumul de pe site pentru a discuta. Acest fel de comunități este larg răspândit și poate uni mii de oameni.

Fandom-urile fizice sunt o mini versiune a celor online. Ele reprezintă întâlniri fizice a membrilor și se limitează la discuții între membrii fandom-urilor pe teme diverse dintr-o anumită cultură. 

 

De ce un fandom poate fi un mediu toxic?

De obicei, un fandom este un mediu cald. Acolo mai mulți fani a unei culturi pot să găsească și să cunoască persoane cu gusturi similare. Dacă ești fan a unei serii de cărți – cum ar fi Lord of the Rings atunci poți găsi ușor un fandom bazat pe această serie de cărți.

Dar nu mereu e așa. Sunt foarte multe lucruri care pot face din fandom un mediu toxic și agresiv. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive cum ar fi:

“Poliția,, fandom-ului. Există o categorie de fani care consideră că doar fanii ,,adevărați”-  adică cei care știu totul. Ei te pot ataca dacă ești un fan nou-venit, cu puține informații, care a intrat pe forum doar din curiozitate și vrea să clarifice unele lucruri pe care nu le-a înțeles sau pur și simplu dorește să discute.

Alt motiv reprezintă fanii care idolatrizează opera sau anumite personaje. Ei au o dragoste profundă și niciodată nu vor accepta ca cineva să zică ceva rău sau ceva ce nu le place despre personajul preferat. În acest caz, ei încep un atac masiv, cum ar fi cyberbullyingul, dacă ai zis ceva ce nu le place. Sunt cazuri când cineva a zis sau a făcut ceva care se diferă de ideologia fanilor și a fost hărțuit în viața reală cum ar fi critici și youtuberi, care au publicat o analiză a unei opere, iar ulterior au primit sute de comentarii negative și au ajuns la un rating scăzut, au pierdut faima și au avut nevoie de psihologi și de o muncă masivă pentru a fi “iertat,, de fani.

Încă un motiv relevant pentru care un fandom poate deveni un mediu toxic este legat de actori, regizori sau scriitori. Actorii pot fi criticați dacă nu au jucat rolul unui personaj așa cum ar fi vrut fanii. Regizorii sunt atacați dacă schimbă unele momente din sursa de inspirație și le interpretează diferit în scenariu. Și scriitorii pot fi atacați dacă au omorât un personaj sau nu au publicat o carte dintr-o serie la timp.

Așadar deși fandom-urile sunt spații sociale plăcute unde poți găsi persoane cu interese similare, ele pot deveni rapid un mediu toxic dacă intervine ceva care nu este în conformitate cu ideologia fandomului sau cu părerea unor fani activi.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *