In interiorul fiecarui om exista un ceas biologic, care este calibrat perfect cu somnul unei persoane, activitatea de a manca sau cu obiceiurile de zi cu zi. Acest ceas circadian se bazeaza pe creier pentru a comunica programul de somn sau de veghe, dar potrivit unui nou studiu, cofeina ar putea fi cea care strica mersul normal al acestui proces. „Ceasul circadian nu inseamna numai somn si stare de veghe”- sustine co-autorul studiului Kenneth Wright, un psiholog de la Universitatea din Colorado. „Ceasul circadian este prezent in toate celulele din organismul nostru: este prezent in celulele de grasime si in cele musculare. Este prezent in ficat, de exemplu, dar si in creierul nostru.”
Wright impreuna cu colegii sai au analizat un grup de voluntari ai studiului timp de 49 de zile. Experimentul a fost conceput ca un studiu de somn, intr-un cadru de laborator extrem de controlat, ceea ce a permis oamenilor de stiinta sa manipuleze si sa analizeze conditiile dinainte de somn si din timpul acestuia. Grupul a primit ori un espresso dublu cu cofeina, au fost expusi la lumina puternica sau slaba, ori au primit placebo.
Fluctuatiile de melatonina
Saliva fiecarui participant a fost testata pentru a se urmari fluctuatiile de melatonina- un hormon natural produs de o glanda mica. In timpul zilei, aceasta glanda este inactiva, insa odata ce organismul detecteaza din ce in ce mai putina lumina si se semnaleaza sfarsitul unei zile, melatonina intra in sange. Din moment ce nivelul acestui hormon creste, o persoana are tendinta de a se simti mai putin alerta pentru urmatoarele 12 ore.
Se pare ca un espresso dublu de cofeina inainte de somn a intarziat eliberarea de melatonina cu aproape 40 de minute. Odata ce oamenii de stiinta au descoperit ca, cofeina are puterea de a schimba ceasul intern al unei persoane, acestia si-au dat seama de ce unele persoane intalnesc dificultati de dimineata. Neregularitatile din ceasul circadian au fost corelate cu obezitatea, abilitatile cognitive slabe, probleme gastrointestinale si chiar cancer.