In general, lumea considera ca mancarea sanatoasa este costisitoare. Adevarul este ca poti avea o alimentatie corecta si cu un buget redus. Secretul consta in rutina personala, planificare, alegeri inteligente si evitarea produselor procesate care sunt adesea scumpe si nesanatoase.
Iata cateva sfaturi pentru a manca sanatos fara a-ti goli portofelul!
Planifica ingenios mesele si cumparaturile
Una dintre cele mai eficiente si reusite metode de a economisi bani pentru alimentatie este sa-ti planifici din timp mesele. Înainte de a merge la cumparaturi, creeaza-ti o lista cu lucrurile necesare pentru saptamana respectiva. Acest lucru te va ajuta sa eviti cumparaturile impulsive.
Si ceva foarte important: nu merge flamand la cumparaturi! Te va ajuta sa nu cheltui în exces pe moment si vei reduce risipa alimentara. De asemenea, poti compara preturile din mai multe magazine. Fiecare dintre noi avem un magazin sau mai multe de unde ne place sa ne facem cumparaturile. In supermarketuri, poti profita de reduceri sau promotii pentru produsele de baza de care ai nevoie.
Un alt truc ar fi sa gatesti mai multe portii de mancare deodata si sa le pastrezi la frigider sau congelator. Astfel, vei avea mereu la indemana mancare sanatoasa fara sa fii tentat sa comanzi.
Alege alimente satioase
O dieta sanatoasa si nutritiva nu trebuie sa includa alimente nemaipomenite sau produse bio scumpe. Multe alimente sunt accesibile ca pret si usor de gasit. Legumele si fructele de sezon, de exemplu. Acestea sunt mai ieftine si mai bogate in nutrienti. Poti cumpara cantitati mai mari si congela surplusul. Leguminoasele (fasolea, lintea si nautul), o sursa excelenta de proteine si fibre, sunt o alternativa la carne.
Orezul, pastele integrale si ovazul sunt alimente care ofera energie si pot fi integrate în diverse retete sanatoase. Ouale si lactatele sunt una dintre cele mai accesibile surse de proteine. Lactatele, precum iaurtul, poate fi folosit la micul dejun dar si in alte preparate. In loc sa cumperi snacks-uri din supermarket, incearca sa pregatesti variante sanatoase acasa. Exemplu: batoane din ovaz.
Gateste acasa si evita alimentele procesate
Mancarea acasa nu doar ca este mai sanatoasa, dar este si mai economica. Pregatirea meselor de la zero, de catre tine, iti permite sa controlezi ingredientele si sa reduci consumul de zahar, sare si grasimi.
Opteaza pentru achizitia din surse locale
Pietele locale sunt o alegere buna pentru a gasi produse proaspete la preturi mai mici decat în supermarketuri. Daca ai posibilitatea si esti pasionat de gradinarit, iti poti face mica ta sera acasa. Ce satisfacator trebuie sa fie sa mananci muncit de tine, nu-i asa?
O dieta sanatoasa nu trebuie sa fie scumpa. Cu o planificare atenta, alegerea unor alimente sanatoase si evitarea celor procesate, poti avea un stil de viata echilibrat cu un buget redus. Cumpara produse de sezon, gateste acasa, profita de reducerile din magazin si invata sa conservi alimentele de acasa.
O alimentatie sanatoasa nu inseamna doar ce mananci, ci si modul in care gestionezi ceea ce ai la indemana, pentru a gati ceva gustos si hranitor.
Sursa foto: FreePik