Competitia scoate la lumina cele mai bune lucruri din noi. Cu toate acestea, ne face sa trecem uneori peste propriile limite si poate avea efecte serioase asupra sanatatii fizice si mentale. De aceea este important sa stim cum sa tinem in frau consecintele competitiei la locul de munca, pentru a nu fi afectati.
Majoritatea ne dedicam o considerabila parte a vietii pentru construirea unei cariere. Investim ani in cursuri de specializare, rezidentiate si acumularea de experienta. Calea gasita in viata, cariera pe care ne-am dorit-o este rasplata tuturor noptilor pierdute si actelor de sacrificiu facute in folosul carierei.
Din pacate aceasta bucurie este uneori estompata de competitia acerba, devine de-a dreptul ca un al doilea job. Tot timpul trebuie sa faci fata provocarilor, te pune sa inoti efectiv contra curentului pentru a te putea diferentia.
Fie ca e scoala generala, liceu, facultate, competitia se gaseste peste tot. Omniprezenta sa este ceea ce ne face sa scoatem la lumina tot ceea ce este mai bun din noi. Asta trebuie sa intelegem, ca este inevitabila, indiferent de varsta sau de profesia pe care o alegem.
Fiecare loc de munca are angajatii sai, fiecare avand un rol aparte. Datorita diviziunii muncii, nu toata lumea din birou iti va fi concurent. Pentru a te putea descurca, trebuie sa realizezi care iti sunt competitorii. Foarte important cand te angajezi in aceasta lupta este sa iti cunosti foarte bine abilitatile, talentele si punctele tale forte care iti ofera un avantaj. Stii foarte bine ce contributie aduci si poti lucra mai bine pentru a te imbunatati.
In virtutea competitiei, multi preiau sarcini uriase pe care nu le pot termina la timp. Tind sa munceasca peste program, chiar si acasa, se supraepuizeaza. Aici ii puteti depasi prin rezultate de calitate, nu neaparat care tin de cantitatea muncii prestate. De multe ori ceva facut foarte bine si la timp este mai apreciat decat un volum mare de munca dar care a adus intarzieri sau portiuni incomplete.
A trece peste presiunea competitionala la locul de munca inseamna sa iti verifici inca o data asteptarile tale, sa te aliniezi cu ceea ce ai reusit sa obtii pana acum si sa iti planifici noile obiective conform posibilitatilor.