Dopul de cerumen sau de ceara, asa cum popular este cunoscut, poate afecta orice clasa de pacienti. Nu trebuie sa fie o problema stanjenitoare, ci mai degraba luata ca atare si tratata corespunzator. In randurile ce urmeaza descoperim mai multe despre acest subiect.
De ce apare ceara in ureche
Aceasta are si ea un rol, anume acela de a proteja urechea interna. Desi cand te gandesti la ceara din ureche nu te duce nimic cu gandul la un aspect antibacterian, aceasta este definitia din compozitia cerumenului. Ca tot aminteam de aspect, ei bine acesta nu este unul placut, pentru ca practic retine tot felul de particule, de la praf la corp mic strain.
Trebuie spus ca ceara nu este contagioasa, nu are legatura cu posibilitatea ca cineva sa dezvolte o infectie contactata din cauza cerumenului.
Curatarea ei se impune; pana la urma tine de igiena fiecaruia. Insa uneori acest lucru nu se rezuma la atat si implica nevoia de a merge la medic. Unde? La un cabinet ORL. Cu siguranta ca durerea si auzul la un nivel mai redus te vor trimite la medic, in cautare de cabinet ORL in Targu Mures sau oriunde te vei gasi la acel moment. Pacientii spun ca situatiile de acest gen sunt dintre cele mai neplacute. Iata despre ce este vorba.
Simptome ale dopului de ceara
Dopul de ceara se formeaza in timp si uneori nu arata semnalele clasice ale dezvoltarii sale. Pacientii pot trai ani de zile cu dop de ceara, insa fara sa se simta incomodati.
Problema intervine atunci cand ceara ocupa tot lumenul din urechea interna, cand auzul incepe sa scada si desigur se resimt tot felul de stari: durere, auz infundat, senzatia de a avea ceva in ureche, furnicaturi, presiune etc. La unii pacienti se poate manifesta si vartejul, senzatia de ameteala, insotita sau nu de tiuit in ureche.
Vizita la medicul orl-ist este singura care poate spune cu certitudine daca este vorba de dop de ceara. Examenul este unul simplu si prin simpla analizare a urechii. De vreme ce va exista si diagnosticul, se trece la tratament.
Cum tratezi dopul de ceara
Daca dopul de ceara nu a afecta timpanul, spre exemplu, se poate merge pe ideea de spalare cu jet de apa calda. De asemenea, aspiratia auriculara este masura luata. Concret, se pot aplica solutii care sa dizolve usor dopul de ceara pentru a fi indepartat. Depinde de fiecare caz in parte cum se poate realiza asta, intrucat in unele cazuri este o ceara tare, veche cum s-ar spune.
Desigur ca dupa o astfel de experienta multi dintre pacienti sunt mai atenti cu ingrijirea urechilor. Asta nu trebuie sa insemne ca le vor spala mai des sau mai intes. Este gresit sa crezi ca dopul de ceara se formeaza din cauza faptului ca nu se curata la timp urechea.
Betisoarele gasite in comert, care promit o igienizare buna, sunt de fapt un aliat al formarii dopului de ceara. Asta pentru ca nu fac altceva decat sa creeze falsa impresie ca vor curata cat de fapt mare parte din ceara este impinsa mai departe pe canalul urechii.
Vizitele regulate la medic pot preveni si formarea dopului de ceara.