atentie

Elemente ce iti distrag atentia cand conduci

By admin

17 mai 2022

Un studiu recent arata ca folosirea telefonului mobil, fie pentru trimiterea de mesaje, fie pentru vorbit, este o cauza principala a distragerii atentiei soferilor, provocand multe accidente.

Elementele ce distrag atentia sunt obisnuite in cadrul activitatilor de zi cu zi. Desi nu prezinta de obicei un motiv de ingrijorare, cu totul altfel sta situatia cand ne este distrasa atentia in timp ce conducem. Sofatul necesita maximum de concentrare la drum, pentru ca altfel se poate pierde controlul volanului, rezultand intr-un accident sau in punerea in pericol a soferului, pasagerilor si a celorlalti participanti la trafic.

Accidentele provocate de distragerea atentiei pot fi grupate in doua categorii: accidente cauzate ca rezultat al distragerii atentiei din punct de vedere vizual – cand privirea este indepartata de la drum – sau accidente provocate de elemente de distragere a atentiei din punct de vedere cognitiv – cand mintea e la orice altceva decat la sofat.

Principalul motiv pentru care se petrec accidente datorita distragerii atentiei soferilor il reprezinta utilizarea telefonului mobil, atat pentru mesaje text  cat si pentru conversatii. In aceasta lista se mai inscriu privitul la ceilalti soferi, la panouri publicitare, citit, mancat, fumat, supravegherea copiilor ca sunt transportati si altele.

Toate acestea au efecte negative asupra sofatului, cel ce conduce nu mai este atent la manevre, la sosea si la ceilalti participanti la trafic, uneori aceasta avand drept rezultat o adevarata tragedie. De aceea trebuiesc evitate pe cat posibil aceste elemente care distrag atentia de la sofat: telefonul mobil, discutii cu ceilalti pasageri etc. In esenta, cand se conduce autovehiculul, trebuie ca toata puterea de concentrare sa fie canalizata pe aceasta activitate, multitaskingul putand avea in acest caz rezultate nefaste. Daca nu mai poti astepta si trebuie sa dai un telefon urgent, recomandat este sa opresti in afara soselei si sa preiei acel apel. Daca simti nevoia sa fumezi, sa mananci sau orice altceva, la fel va trebui sa opresti. Trebuie tinut minte ca siguranta sta pe primul loc.

Tags: , , ,

About admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.