biserica- rusia

Biserica Ortodoxa din Rusia sprijina total decizia Rusiei de a interveni in Siria, atat pentru a opri terorismul cat si razboaiele, si de a proteja cetatenii crestini din Orientul Mijlociu.

Pentru foarte multi oameni din statele occidentale, ideea ca o biserica ar putea avea o pozitie agresiva deschisa in ceea ce priveste conflictul din Siria, este un concept total strain si nou. Insa, Biserica Ortodoxa din Rusia nu se afla in Occident, sustine Arhiepiscopul Vsevolod Chaplain, cel mai cunoscut purtator de cuvant al bisericii, comunicand aceste lucruri in biroul sau din centrul Moscovei. „Ideea ca biserica si statul ar trebui sa fie instrainati unul fata de celalat nu este o caracteristica a civilizatiei ortodoxe. Este o caracteristica a Occidentului”- sustine clericul senior, a caror ochi par a lua foc.

Poate ca cei din occident sau din ale zone ale lumii nu stiu, insa Biserica Ortodoxa din Rusia a reprezentat sursa identitatii spirituale a acestui stat vreme de mai bine de 1000 de ani. Cu toate ca aproape a fost distrusa de comunisti, a reusit sa isi revina brusc si sa devina, din nou, un bastion ideologic al Kremlinului.

Biserica sprijina razboiul

Din moment ce relatia dintre Biserica si stat s-a intensificat mai mult, biserica a reusit sa se integreze si in armata Rusiei. Mass-media ruseasca afiseaza frecvent imagini cu preoti care binecuvanteaza si sfintesc arme, inclusiv avioane de razboi, in timp ce mai-marii ortodocsi sunt inglobati in cele mai mari unitati militare. In prezent insa, se subliniaza sprijinul si entuziasmul Bisericii fata de interventia militara a Rusiei in statul sirian- o lupta pe care parintele Chaplain o descrie ca fiind un „razboi sfant impotriva terorismului”.

„Rusia a fost atacata [de teroristi] de mai multe ori. Nu este un razboi religios, nu este un conflict dintre musulmani si crestini, insa pentru noi, lupta impotriva terorismului este, cu siguranta, o dimensiune spirituala”- sustine parintele Chalplain.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *