Antreprenorul secolului 21 este mai mult decat un simplu om de afaceri. Aceasta persoana este responsabila de alegerea angajatilor in cadrul procesului de recrutare si asigurarea mentinerii acestora, permitandu-le sa progreseze si sa creasca in cariera.
Evaluarea angajatilor este parte din procesul de indrumare. In intreaga lume, angajatii cauta tot timpul sa avanseze in cariera, sa urce treptele ierarhice. Procesul de evaluare este unul benefic atat pentru angajator cat si pentru angajat. Angajatorul va reusi prin evaluare sa creasca profitabilitatea, de fiecare data cand rezultatele sunt pozitive, iar angajatul primeste apreciere si recunoastere.
Angajatorul, in momentul in care se decide sa faca o evaluare, trebuie sa stie exact care este scopul acesteia. Poate fi pentru a obtine informatii despre performantele angajatilor, pentru a le putea imbunatati. Poate fi facuta pentru a vedea care este veriga slaba din organizatie, pentru a putea fi eliminata. Cu ajutorul evaluarii angajatorul primeste feedback din toate departamentele organizatiei si poate alege apoi sectoarele unde mai este nevoie de imbunatatiri sau interventii.
Foarte important, angajatorul trebuie sa se asigure ca in momentul evaluarii nu se fac discriminari pe baza de sex, culoare, varsta, religie sau alte astfel de criterii. Comunicarea intre angajator sau conducere si angajati trebuie sa fie una eficienta, pentru ca si rezultatele evaluarii sa fie concludente.
De cele mai multe ori, odata ce este stabilita, evaluarea angajatilor nu este anulata sau amanata. Studiile arata ca amanarea sau anularea semnifica acordarea unei importante scazute atat angajatilor cat si companiei. Strategia este stabilirea si urmarea exacta a evaluarilor, caracterul lor repetitiv putand fi chiar o motivatie in plus pentru angajati de a da tot ce e mai bun din ei, crescandu-si astfel sansele pentru promovare.
Avantajele evaluarii personalului sunt atat de partea angajatului cat si de partea angajatorului. Daca pentru angajat reprezinta o sansa de a fi pus in valoare, de a fi recompensat, de a creste eventual treptele ierarhice, pentru angajator reprezinta o ocazie de a verifica punctele forte si punctele slabe ale fiecarui angajat, este si o sansa de a creste productivitatea si de a imbunatati procesul muncii.