Pinochio

PinochioStii ca eschimosii au sute de cuvinte pentru zapada? Ei bine nu este asa. Iti aduci aminte cum ca vrajitoarele Salem erau arse pe rug? Ei bine nu este asa. Spui ca Cristofor Columb a descoperit America? Nu e asa.

Adevarul are putine de a face cu a fi acceptat ca si fapt. De fapt, adevarurile mentinute universal au diferite standarde la un loc, unii oameni le gasesc acceptabile.

Un adevar acceptabil este unul care captiveaza o lista a deviatiilor oamenilor, precum :

  • Lucruri care sprijina ceva in care credem

Oamenii de stiinta au afisat demult ca daca un fapt sprijina ceea ce crezi, vei fi mai dispus sa-l imbratisezi. Faptele care iti ameninta credinta sunt subconstient discreditate si ignorate.

  • Lucruri care ne pun in pericol, deviatii negative

Pericolul urgent ne necesita atentia. Un titlu in ziar, ce suna gen „Maine exista un atac teroris” se vinde mai bine decat „Teroristii nu fac prea multe, defapt”. Faptul ca majoritatea titlurilor sunt cu siguranta gresite nu ii opreste din munca, suntem incantati de ceea ce ne poate afecta.

  • Lucruri care merg cu fluxul unei multimi

Oamenilor le place sa urmeze multimea, ceea ce are destul de mult sens. Multimile stiu ceva ce tu nu stii, si navigarea prea departe de aceasta poate fi periculoasa. Cu internetul exista acum o multime pentru orice, ce este o alta modalitate in a sprijini ceva in care credem deja.

  • Lucruri care sunt corecte din punct de vedere moral

Oamenilor le plac sfarsiturile fericite. Le place ca justitia sa fie servita. Le place sa fie clar un baiat bun si unul rau. De fapt, suntem programati sa rescriem fapte care sprijina iluzia ca lumea munceste in acest mod. Faptele care merg impotriva acestei viziuni sunt greu de acceptat.

Avem un cuvant pentru oamenii care sunt experti in reimpachetarea adevarului, politicienii.

 

 

 

 

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *