bd-partners.ro

Motivele pentru care clientii nu iti platesc si ce poti face in privinta asta

By admin

1 februarie 2023

Nu e o situatie tocmai fericita, insa e una destul de des intalnita, din pacate. Unii clienti nu iti platesc – la timp sau chiar deloc. Daca nu ti s-a intamplat, ti se va intampla la un moment dat, pentru ca, dupa cum bine stim, perfectiune nu exista.

Vei ajunge ca unul dintre clientii pe care ii ai – indiferent daca esti antreprenor si detii un business sau lucrezi ca freelancer – sa nu iti poata achita la timp datoriile. Poate ca tie nu ti se pare logic, pentru ca iti achiti la timp, de fiecare data, toate obligatiile. Situatia reala este insa alta. Ce motive au acesti clienti, de nu platesc? Cum poti sa combati aceste probleme? Sa vedem:

  • Considera ca suma de achitat, conforma cu factura emisa, este prea mare. Intr-un astfel de caz, va trebui sa deschizi toate caile de comunicatie si sa reusesti sa remediezi orice nelamuriri. Odata ce ai prestat niste servicii sau ai vandut niste produse, justificarea consta in factura pe care ai emis-o. Clientul trebuie sa inteleaga exact cat si pentru ce plateste. Deci, COMUNICARE!
  • Nu au timp. Aici problema nu tine de tine, ci de modul cum isi organizeaza clientii activitatea. Daca nu considera o prioritate achitarea facturilor catre tine, platile vor intarzia. In acest caz, o scrisoare de reamintire, un email sau orice alta forma prin care clientul este notificat despre situatie poate fi de un mare ajutor. Deci, NOTIFICARE!
  • Lipsa de bani. Este unul din cele mai plauzibile motive. La fel cum tie nu ti se platesc serviciile, poate ca la fel nici clientul tau nu si-a incasat toate creantele si astfel, din lipsa de bani, nu poate sa iti achite nici tie facturile. Atunci cand va avea lichiditati, iti va plati. Aici intervin si etapele de mai sus, dar este nevoie si de INTELEGERE.
  • Lipsa interesului. In momentul in care clientul nu iti achita, inainte de a arunca vina pe el, pe situatie, pe lipsa banilor sau pe oricare alt motiv, gandeste-te si daca de partea ta sau din partea companiei tale s-a oferit tot ceea ce trebuia sa se ofere pentru respectiva plata. Ca orice alt tip de feedback, neachitarea facturilor te poate ajuta sa iti imbunatatesti sistemul de organizare, ABORDAREA, atitudinea fata de client.

Acestea ar fi principalele motive pentru care clientii ajung sa nu plateasca. Ar mai fi si o categorie aparte – acei clienti care nu au avut de la bun inceput intentia de a plati. In acest caz datele problemei se schimba putin. Desigur, ca masuri de urmat, trebuie respectati si pasii anteriori: comunicarea, notificarile, intelegerea si abordarea. Va trebui insa sa ai si un contract semnat si perfect valabil, de asemenea va trebui sa ai si un avocat bun – personal am colaborat cu cei de la bd-partners.ro.

Daca plata tot nu s-a facut, daca ai deschis toate caile de comunicatie si ai trimis toate notificarile posibile, ai incercat si o alta abordare a situatiei, nu mai ramane altceva de facut decat sa anunti clientul ca il vei trimite in instanta pentru neachitarea obligatiilor de plata. Este o ultima solutie de a recupera sumele asteptate. In alt caz, poti foarte bine sa iti iei adio de la bani.

Tags: , , , , , ,

About admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *