Radarul care stie alcoolemia

By admin

17 mai 2022

Cu cativa ani buni in urma singura metoda prin care putea fi amendat pentru viteza excesiva, era daca erai observat de un politist ca faceai asta. Apoi au aparut sisteme radar performante capabile sa realizeze o fotografie si sa iti trimita adresa acasa prin posta in mod automat.

Situatia pare a se intrepta in aceeasi directie si in cazul in care te-ai urcat sub influenta bauturilor alcoolice la volanul masinii. Un astfel de radar bazat pe un sistem laser capabil sa detecteze cantitatea de alcool alfat intr-un automobil. Chiar daca acesta este in miscare.

O echipa de cercetatori in Varsovia, Polonia a dezvoltat un sistem capabil sa identifice anumite substante de la distanta. In principiu sistemul a fost dezvoltat in scop militar, pentru a detecta substante explozibile sau substante periculoase.

In cazul conducerii sub influenta bauturilor alcoolice sistemul ar urma sa functioneze pe acelasi principiu. Sistemul ar trimite o raza laser catre automobil, mai exact catre cabina pasagerilor acesteia. Laserul este intors catre sistem si prin analizarea razei de laser care a facut cale intoarsa se poate deduce cat de mult din raza a fost absorbit de substantele alcoolice. Astfel cercetatorii pot detecta nivelul alcoolemiei aflate in masina avuta in vedere.

Pornind de la aceasta idee, un echipaj de politie care asteapta la cativa kilometri distanta de aparat ar primi o fotografie cu un astfel de automobile. Echipajul ar opri masina si ar supune soferul unui test folosind o fiola de determinare a alcoolemiei. Chiar daca masina este detectata ca avand vapori de alcool in cabina, vaporii pot proveni de la pasageri.

Desigur metoda are cateva puncte slabe. Ai putea merge cu geamul deschis sau sa iti instalezi un sistem care sa abata raza laser. Chiar si asa sistemul ar putea indica masinile care atrag atentie pentru a putea fi oprite.

About admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.