Robotul ASIMO mai bun ca niciodata

By admin

17 mai 2022

ASIMO_4.28.11Robotul umanoid remarcabil al celor de la Honda, ASIMO, a progresat mult de cand l-am vazut pentru prima data pasind incet prin scena, cu mai mult de un deceniu in urma. Ultima editie a robotului poate sa fuga, sa urce scari cu usurinta, sa danseze precum Travolta, sa loveasca o minge si sa sara, in ceva ce poate fi descris ca un tantrum de robot.

Acesta este inalt de 121 de centimetri, are 52 de kilograme si caracterizeaza acum 5 degete indemanatice, cu fiecare mana avand sensori de feedback al fortei. Dupa cum am vazut in prima sa demonstratie din Nordul Americii la Show-ul Auto International din New York de miercuri, SIMO poate prinde containere sigilate pline cu suc de portocale, poate sa-I desurubeze capacul, sa prinda in cealalta mana o hartie, sa toarne sucul si sa puna cu atentie pe masa containerul.

Este o activitate simpla pentru un om, insa pentru ASIMO, este nevoie de foarte multi seonzori, incluzand cele 2 camere ochi si senzorii din mainile sale, care nu ii spun numai ca tine ceva, dar si ce obiect este si cat de mult cantareste.

Versiunile anterioare ale lui ASIMO, sunt cumva mai mari si mai grele, dar acest robot are un grad de autonomie mult mai mare.

Cand am vazut prima data ASIMO in anul 2003, robotul era controlat de o telecomanda din spatele scenei. Acum inginerii l-au programat cu activitati simple, iar ASIMO isi foloseste senzorii pentru a-si da seama ce trebuie sa faca in continuare.

Poate sa navigheze pe jos, etichetat cu o banda in asa fel incat ASIMO sa poata sa stie unde merge. Poate sa mearga fara sa faca pauza sau sa cada, insa ASIMO trebuie sa faca o pauza inainte de a-si da seama ce trebuie sa faca pentru a cobori scarile. Se pare ca tehnologia robotilor a avansat foarte mult, iar in curand vom avea propriul robot sa ne ajute la treburile casnice.

 

Tags: , , ,

About admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.