anemia

Semne si simptome ale anemiei

By admin

17 mai 2022

Energie – odata ce avem suficienta, viata ne surade cu alti ochi, ne simtim mai bine, iar fara ea, devine de-a dreptul deprimanta, oprindu-te sa iti atingi potentialul maxim. Simti ca obosesti repede? Este nivelul energetic mai redus decat ar trebui sa fie? Te simti epuizat dupa ora 8 seara? Daca raspunsul la aceste intrebari este afirmativ, anemia ar putea sa fie de vina.

Se spune ca ai sangele obosit, daca suferi de anemie. Aceasta se datoreaza faptului ca principalul simptom este nivelul scazut de hemoglobina – proteina ce ajuta la transportul oxigenului – ceea ce duce la stare de oboseala.

Anemia poate fi de lunga sau de scurta durata, poate fi grava sau usoara. Este cauzata de lipsa unei cantitati suficiente de fier, iar doua importante simptome ale acestei deficiente sunt starea de slabiciune si oboseala. Acestea apar in momentul in care globulele rosii isi pierd capacitatea de a transporta suficient fier la muschii care lucreaza. Lipsa de fier poate sa afecteze si diverse alte tesuturi, precum limba sau unghiile. La deficienta accentuata de fier limba se poate umfla, unghiile incep sa creasca anormal. La forme mai usoare de anemie, semnele principale ce pot arata aceasta conditie sunt modificari la nivelul pielii. Aceasta devine mai palida, se decoloreaza, aceste schimbari au loc treptat si sunt de obicei greu de sesizat. Printre alte simptome ale anemiei se mai includ: puls accelerat, sensibilitate ridicata la infectii, extremitati reci, iritabilitate si marire a splinei.

Cum rezervele de fier ale organismului nu se epuizeaza foarte usor, multe persoane ce sufera de anemie nu prezinta semne sau simptome precum cele enumerate mai sus. Pe masura ce starea se agraveaza, simptomele sunt mai sesizabile. Daca o anemie usoara poate sa nu prezinte nici o manifestare, formele mai accentuate isi fac simtita existenta. Forma frecvent intalnita de afectiune a sangelui, anemia afecteaza in egala masura femeile si barbatii. Daca se sesizeaza semne de anemie, recomandarea este consultarea imediata a unui medic specialist.

Tags: , , ,

About admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.