Sistem de purificare a apei

Pana nu demult, sucurile acidulate erau mai ieftine decat apa in La Mancalona, un satuc in jungla din Peninsula Yucatan, Mexic. La fel ca si in cazul altor comunitati izolate, apa curata pentru baut era un lux pentru rezidenti. In prezent, multumita unui nou sistem pus la cale de catre oamenii de stiinta de la MIT din Statele Unite, localnicii isi pot purifica singuri apa, prin valorificarea unei alte resurse regenerabile de care dispun in cantitati ample: energia soarelui.

„Acesta este un nou sistem care ofera apa potabila oamenilor in nevoie”- sustine profesorul Steven Dubowsky, care a inceput acest proiect in anul 2012. Sistemul de purificare a apei consta din doua panouri solare care genereaza electricitate folosita la alimentarea unei pompe de apa, care impinge apa intr-un filtru cu membrane semi-poroase. Aceste membrane ajuta la filtrarea bucatilor solide de materiale prin dizolvare, dar si la decontaminarea biologica.

La fel ca in multe alte regiuni din lume, apa subterana din La Mancalona este sarata. Folosind aceasta metoda noua si accesibila, rezidentii acestui sat de mici dimensiuni vor fi capabili sa purifice atat apa de ploaie, cat si cea gasita in bazinele locale, producand aproape 1000 de litri pe zi- cantitate suficienta pentru a alimenta o localitate cu 450 de rezidenti.

Tehnologie usor de intretinut

Intretinerea acestei tehnologii s-a dovedit a fi una usoara si lipsita de costuri- tehnicienii locali sunt in masura sa schimbe lampile cu ultraviolete dar si filtrele de apa pentru ca apa obtinuta sa fie cat mai curata. De asemenea, nu s-au intampinat probleme la schimbarea bateriei sau a altor piese de aprovizionare. Acest sistem de purificare a devenit si o afacere locala. De aproape 2 ani, rezidentii din La Mancalona au reusit sa cumpere sticle de apa de 20 de litri la un pret stabilit chiar de ei insisi- 5 pesos per sticla. In mod normal, apa se vinde la 25 de pesos si este disponibila in magazinele din cel mai apropiat oras, care se afla la o distanta de aproape o ora.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *