Atunci cand coloana vertebrala deviaza intr-o parte, lucru sesizabil de altfel, numim afectiunea in sine scolioza. Este un termen de altfel tot mai des auzit in ziua de astazi pentru ca numarul celor ce o au este mereu in crestere. Incepe curbarea coloanei fie in mijlocul spatelui, fie in partea de jos a acestuia. Intr-o astfel de situatie, muschii de pe partea curbarii accentuate se alungesc, iar ceilalti sunt scurtati.
-
Din ce motive apare scolioza?
De cele mai multe ori nu sunt identificate cauzele aparitiei acesteia. In general incepe sa devina vizibila in perioada copilariei sau in adolescenta. De cele mai multe ori aceasta este ereditara. Scolioza se imparte in doua tipuri, si anume structurata si nestructurata.
Cea nestructurata se refera la curbarea fara rotatie a coloanei, aceasta fiind reversibila. Motivele pentru care se instaleaza sunt contractiile musculare sau durerile, dar si inflamatii diverse, apendicita acuta, inegalitate a membrelor inferioare etc.
Scolioza structurata se refera la coloana cu rotatie si curbarea sa, fiind din nefericire o actiune ireversibila. Aceasta are la cauza boli congenitale sau diversi factori necunoscuti. Se instaleaza de multe ori din cauza osteoporozei sau a osteoartritei. Nu se evidentiaza prin simptome si nici nu iti dai seama ca o ai decat cand se agraveaza. In aceste cazuri prezinti si dureri severe de spate, chiar dificultati de respiratie.
-
Cum procedezi cand suferi de scolioza?
Indiferent daca este vorba de tine sau de un alt membru al familiei, este necesar sa soliciti ajutorul medicului. Orice indiciu ce ar putea fi corelat cu scolioza – curbarea coloanei, postura sau pozitie nepotrivita a spatelui, un umar mai ridicat, dureri de spate – trebuie luat in serios.
In general poti apela la medicul de famiilie in aceste situatii. De cel ortoped ai nevoie atunci cand curbarea coloanei este mare. Trebuie ca acesta sa o evalueze si sa iti recomande un tratament precum corsetul sau interventia chirurgicala.
Depinde tratamentul de stadiul in care a avansat afectiunea, precum si de alte aspecte. Acesta poate fi atat nechirurgical, cat si chirurgical. De altfel, remarcata in ultima vreme s-a facut chiropractica, pentru efectele sale deosebite de altfel. Este vorba despre un tratament pentru scolioza non-invaziv si pro-activ cu efecte dovedite mai ales in cazul copiilor care sufera de aceasta afectiune.
Este de preferat ca cei care considera macar ca prezinta simptome ale acestei afectiuni sa realizeze un control in prealabil. Ca orice afectiune de altfel, preventia este mult mai usoara decat tratarea.
Stiai ca …
… atunci cand curbarile au mai putin de 30 grade, acestea nu mai evolueaza atunci cand scheletul a terminat de crescut? In cazul celor mari insa lucrurile stau diferit pentru ca pot sa se agraveze chiar si pe perioada maturitatii daca nu se trateaza.
… mai predispuse scoliozei cu mari curbari sunt fetele?
… afectiunea poate sa fie cauza pentru care apare insuficienta cardiaca? Atunci cand curbarea este mare, plamanii primesc mai putin aer si inimii ii este mai dificil sa pompeze sange in tesutul pulmonar.
… unii copii se nasc cu scolioza? Aceasta este de ordin congenital, dar poate sa se agraveze mai repede decat cea care se instaleaza la varste mai inaintate.
… numai un procent de 10% din cei ce au deformarea mai mare de 10 grade are nevoie de un tratament pentru scolioza?
… un sport recomandat celor care sufera de scolioza este inotul pentru ca amelioreaza simptomele?