muraturi

Muraturile sunt de foarte mult timp alegerea pentru a adauga un plus de gust mancarurilor. Cu siguranta fac masa mult mai gustoasa, cu toate acestea, din punct de vedere al sanatatii, vine intrebarea daca au valoare nutritiva sau nu. Ofera si altceva in afara de un gust mai bogat al mancarurilor?

Totul depinde de metoda prin care sunt realizate. Castraveti sau gogonele, mere, struguri si cate altele pot fi puse la murat, au fara indoiala valoare nutritiva. Metoda traditionala de murat, respectiv muraturi in saramura, se pare ca pastreaza elementele nutritive ale fructelor si legumelor. Aceasta datorita faptului ca metoda de fermentare traditionala nu foloseste temperaturi excesive, pasteurizare sau imbuteliere foarte specifica. In acest fel muraturile in saramura pastreaza in componenta lor acele bacterii benefice care ajuta la digestie. Consumul acestor muraturi cu moderatie ajuta la imbunatatirea imunitatii alaturi de un rol cheie in sinteza vitaminelor B si K. De aceea muraturile in saramura sunt mai bune decat cele conservate prin metode mai moderne.

Muraturile in otet, tratate termic si pasteurizate, reprezinta metoda moderna. Desi procesul creste considerabil termenul de valabilitate al acestora, prin incalzire sunt eliminate enzimele, bacteriile benefice si de asemenea vitaminele sensibile la temperatura. Procesul de incalzire, prin urmare, reduce valoarea nutritiva a produsului final.

Atentie si la cat mananci! Desi sanatoase si aromate, muraturile in saramura contin sale. Motiv simplu pentru care nu trebuie sa mananci in exces. Sarea absoarbe apa, duce la deshidratare.

Chiar si moarea are beneficii pentru sanatate. Datorita continutului bogat in sodiu, ajuta la usurarea mahmurelii si chiar a crampelor musculare. Chiar si sucul muraturilor in otet aduce beneficii, poate ajuta la calmarea senzatiilor de arsura, spre exemplu.

In concluzie se poate spune ca muraturile traditionale sunt mai sanatoase decat cele in otet, pot fi mai degraba adaugate in dieta in locul celor din urma.

De admin

2 comentarii la „Sunt muraturile sanatoase?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *