In 1983, Howard Earl Gardener a dezvoltat teoria inteligentelor multiple care presupune opt tipuri de inteligenta diferite prin intermediul carora copiii isi pun in evidenta calitatile si aptitudinile cel mai bine. Inteligenta multipla este o componenta intelectuala umana care reuneste un set de abilitati de rezolvare a problemelor sau diferite dificultati pentru a crea un produs eficient si de asemenea are capacitatea de a rezolva anumite probleme, punand astfel bazele pentru dobandirea unor noi cunostinte.

Howard sugereaza ca notiunea de inteligenta se bazeaza pe IQ. Astfel, fiecare dintre noi suntem inzestrati cu un anumit tip de inteligenta, iar din aceste tipuri de inteligenta fac parte: inteligenta lingvistica care include capacitatea de a folosi si de a invata noi limbi straine si implica toate formele de comunicare, atat pe cele verbale, cat si pe cele nonverbale. Persoanele cu acest tip de inteligenta se exprima mult mai bine decat celelalte. Ele sunt mai înclinate catre citire, scriere, memorarea de cuvinte şi participa la discutii si dezbateri. Aceste persoane se orienteaza de obicei pe cariere de jurnalism, profesori, folosofi, scriitori, poeti si chiar politicieni.

Inteligenta logico-matematica reprezinta rationament. Persoanele care au acest tip de inteligenta analizeaza problemele stiintific si efectueaza operatii matematice pentru deducerea problemelor. Aceste persoane se orienteaza spre cariere precum: inginerie, medicina, economie sau spre domeniul matematicii.

Inteligenta kinestezica are abilitatea de a folosi miscari corporale in mod eficient pentru a efectua orice activitate si a rezolva o anumita problema. Oamenii care au acest tip de inteligenta sunt orientati catre dans, sport, chirurgie sau constructie.

Persoanele care detin o inteligenta muzicala sunt extrem de sensibile la toate aspecte legate de muzica, ritm, ton, sunet si sunt inclinate catre instrumentele muzicale. De asemenea, acestea sunt capabile sa compuna, iar de cele mai multe ori aceste persoane sunt inclinate catre muzica sau compozitie.

Inteligenta spatial-vizuala este dominata de o directie si de o coordonare foarte buna si este eficienta in rezolvarea diferitelor puzzel-uri. Acesti oameni sunt orientati catre cariere de ingineri, arhitecti si artisti.

Inteligenta intrapersonala se axeaza pe autorealizare si autoinspectie. Persoanele cu aceasta inteligenta sunt considerate ca fiind perfectioniste si sunt in cea mai mare parte introvertite, care invata cel mai bine atunci cand sunt singure. Oamenii cu inteligenta intrapersonala se axeaza pe stiinta, psihologie, filozofie, teologie.

Inteligenta interpersonala presupune interactiune cu ceilalti si intelegerea opiniilor si sentimentelor celorlalti. Acesti oameni se axeaza in special pe comunicare, educatori, asistenti sociali, oameni de vanzari.

Persoanele care au un tip de inteligenta naturalista sunt atrasi de mediul natural, de plante, animale si sunt extrem de sensibile la schimbarile de vreme sau mediu. Aceste persoane se axeaza pe conservare, cultivare, agricultura sau stiinta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *